Problem ze światłami mijania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szałek
    Classic
    • 2008
    • 9

C5 byłoby najfajniejsze gdyby nie ta przedziwna kierownica z nieruchomym środkiem...
  • irek854
    Classic
    • 2007
    • 18

Witam

Mam Octavię z 1999r 1.9Tdi GLX Liftback.

Dzisiaj rano jadąc do pracy zauważyłem że nie świeci kontrolka na desce odpowiedzialna za światła mijania. Jak się okazało światła mijania też nie świecą. Świecą za to postojowe oraz drogowe, z tym że po włączeniu drogowych także nie pali się kontrolka na desce. Światła przeciwmgłowe świecą normalnie wraz z kontrolkami na desce.

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki od świateł i są ok. Nie wiem czy to istotne ale deska się podświetla normalnie.

Samych żarówek jeszcze nie zmieniałem ale wydaje mi się że raczej powinny być dobre bo obie na raz by się nie spaliły i chyba drogowe by nie świeciły?

Co może być problemem?

Komentarz

• krzysiek13
      L&K
      • 2010
      • 1155

Było!
      Przełącznik świateł.
      Octavia

Komentarz

• irek854
        Classic
        • 2007
        • 18

Zapewne padł ten przełącznik.
        Mam pytanie jeszcze odnośnie wymiany. U mnie jest z regulacją podświetlania. Można założyć zamiast niej te tańsze wersje bez regulacji?

Komentarz

• lukaszeek91
          Classic
          • 2011
          • 34

myślę że mała różnica jest między tym tańszym i droższym dlatego bym kupił z regulacjami zawsze jakiś rarytasik

Komentarz

• ahmed799
            RS
            • 2009
            • 6871
            • Ford

irek854, miałem identyczny problem i okazal sie padniety lewy przełącznik ten przy kieorwnicy gdzie masz zmiane na swiatla drogowe i kierunkowskazy

филип
            Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• Octan
              Rider
              • 2006
              • 653

Kup tańszy włacznik bez regulacji, górną płytkę z pokrętłem regulacji zdemontuj ze starego włącznika i przełóż do nowego. Temat niedawno poruszany w którymś wątku i przetestowany ze skutkiem pozytywnym przez jednego z kolegów.

Komentarz

• fabia2
                Rider
                • 2008
                • 260

Jest jeszcze inna metoda, bo ten przełącznik da się zregenerować, robiłem to kiedyś u siebie. Wyjmujesz całość, i rozbierasz go, mimo, że jest teoretycznie nierozbieralny ( w szczegolnosci mam na mysli regulacje intensywnosci), wtedy można tam wyczyścić kilka rzeczy/styków, i jest spora szansa, że zadziała.
                Auto jest Bogiem, a prędkość nałogiem.

Komentarz

• irek854
                  Classic
                  • 2007
                  • 18

Rozebrałem i czyściłem kontaktem, styk był całkowicie zwęglony praktycznie. Niestety nie pomogło.
                  Udało mi się znaleźć za 50zł używany z regulacją, ma być 100% sprawny. Jutro kurier przywiezie to sprawdzę.

edit: założyłem tą używkę, wyglądała jak nowa, i wszystko działa.

Komentarz

Pracuję...